PEDICURE | DIABETICI

Praktijk | Technieken | Schimmelnagels | Producten | Diabetici | Nuttige links | Prijslijst

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een ziekte van de stofwisseling. Het is een ingewikkelde ziekte die niet genezen kan worden. Diabetes kan wel goed behandeld worden. De diabetespatiënt zal een dieet moeten volgen, veel aan lichaamsbeweging moeten doen en een regelmatig leven moeten leiden. Soms is diabetes niet goed onder controle te krijgen en verergert de ziekte: er treden complicaties op. Deze complicaties hebben grote gevolgen voor de voeten van de patiënt. Niet alle diabetische patiënten hebben problemen aan hun voeten: ruim 10%. Het aantal patiënten dat problemen aan hun voeten krijgt, groeit echter nog steeds. De problemen lopen uiteen van zeer droge huid met grote kans op kloofjes, tot grote gevoeligheid voor infecties en gevoelloze voeten. Door de verscheidenheid aan klachten is het niet mogelijk te spreken van dé diabetische voet. Een extra nadeel van de complicaties is dat ze grote gevolgen kunnen hebben op de ziekte diabetes zelf.

De medische wereld erkent steeds meer het belang van een goede voetverzorging. Artsen sturen hun patiënten steeds vaker door naar een pedicure met een aantekening “diabetische voet”.

Mensen met Diabetes Mellitus en reuma kunnen bij mij in aanmerking komen voor een vergoeding op een verwijzing van de huisarts.

Belangrijke instructiepunten voor de patiënt

- De voeten en tenen dagelijks inspecteren.
- De voeten iedere dag wassen en goed afdrogen.
- Bij koude voeten in bed, nooit een kruik als verwarming gebruiken.
- Iedere dag de schoenen inspecteren, geen kousen met harde stiknaden.
- Loop nooit op blote voeten; draag in huis pantoffels met een zachte zool en binnen bescherming.
- Met korte passen leren lopen, geen lange afstanden afleggen (maak waar mogelijk gebruik van een vervoermiddel).
- Nieuwe schoenen langzaam inlopen.
- De nagels van de tenen recht afknippen.
- Niet zelf likdoorns of eelt verwijderen...
- Daarvoor moet u, met voorkennis van uw arts, naar de voetverzorger/pedicure gaan die de desbetreffende aantekening heeft.
- Raadpleeg bij iedere vorming van zweer of blaarvorming uw arts of voetverzorger/pedicure.